Tryggve växte upp i Mjällby i en familj med två systrar. Nyfikenheten på omvärlden, som kom att genomsyra hans liv, fanns redan som barn. I tidiga tonåren arbetade han om somrarna på sina morbröders skutor som gick med gods till Danmark och Tyskland. Som femtonåring åkte han ensam till England för att hälsa på den gren av släkten som en gång i tiden blivit akterseglad i Hull.
Tryggve visade tidigt läshuvud och ett stort intresse för konst och kultur. Efter studentexamen i Karlshamn tog studierna honom till sextiotalets Lund där han avlade filosofie licentiatexamen i konsthistoria, samt träffade sin blivande hustru Anita.
Arbetet förde dem till Örebro, där Tryggve blev Folkhögskolan trogen hela yrkeslivet som lärare, bland annat i konsthistoria, historia och psykologi. Engagemanget för eleverna sträckte sig många gånger även utanför skolans väggar. Hans tro på alla människors lika värde och inneboende potential var bergfast.
Efter pensioneringen fortsatte Tryggve att i samarbete med olika studieförbund hålla kurser, föreläsningar och arrangera konstresor runt om i Sverige och Europa. Han älskade konsten och ville göra den begriplig och tillgänglig för alla.
Han arbetade också flitigt i sin egen ateljé, främst med keramik och skulptur på senare år. Batiken slutade han med när sjuttiotal blev åttiotal, medan akvarellmålning sysselsatte honom hela livet. Otaliga är de konstverk med inspiration och motiv från Blekinges vackra natur som Tryggve skapat genom åren.
Utöver konstintresset var familj och vänner, resor, litteratur och odling på kolonistugan viktigt i hans liv. Tryggve var flink både vid spisen och symaskinen. Han höll sig i form genom att simma varje morgon och cyklade vart han än skulle. Somrarna tillbringades i sommarstugan i Karlskrona skärgård.
Genom hela livet utvecklade Tryggve och hans hustru sin vänkrets till en härlig och brokig skara människor i alla åldrar, i vars minne han är ljust bevarad med ett leende på läpparna och en glimt i ögat.
En sann humanist som brann för folkbildning och det vackra i livet har gått ur tiden.