Släktdatabas
 Listerlandet


Dela Skriv ut Lägg till Bokmärke

Jöns Olsson Klinga

Man fö 1668 -


Personlig information    |    Noteringar    |    Källor    |    Händelse-karta    |    Alla    |    PDF

  • Namn Jöns Olsson Klinga 
    Födelse fö 1668 
    Kön Man 
    Yrke fiskare 
    Referensnummer X:257 
    Bosatt Hällevik, Mjällby, Blekinge län, Sverige Hitta alla personer med händelser på denna plats  [1
    Senast ändrad 14 Feb 2018 

    Familj Maria NN 
    Vigsel Ja, datum okänt 
    Barn 
    +1. Ola Jönsson Klinga,   f. Ber 1686   d. Mar 1743, Hällevik, Mjällby, Blekinge län, Sverige Hitta alla personer med händelser på denna plats (Ålder 57 år)
    Familjens ID F8567  Familjeöversikt  |  Familjediagram
    Senast ändrad 14 Feb 2018 

  • Noteringar 
    • Kronolänsman Jöns Rabbe meddelar att fiskaren Jon Olsson Klinga, som fann den döde, har bäst kunskap, varpå fiskaren framkallades och berättade:

      Samma dag som den döde hittades hade han från sitt hus fått se en eka komma drivande i viken mellan Skönabäcks gård och Hällevik. Han tog sin båt och rodde ut till ekan och såg då att den döda kroppen låg halvt ur ekan med huvudet i vattnet och med segelrepet snärjt om foten, vilket hindrat honom att helt falla ur. Han hade huggit stroppen och vantat av, masten var helt borta men seglet var kvar. Medan han rodde ut efter honom, kom Hr Jakob i Mjällby och Jon Håkansson och Jöns Jeppsson, i vilkas närvaro han eftersökt om han hade något hos sig. De fann bara en kamm, en syring?, och en vante samt en liten utanlåsnyckel. Dåliga kläder hade han på sig: ett par grå vadmalsbyxor under och gamla buldansbyxor utanpå och på livet en vadmalströja och två buldanströjor utanpå, ett par grå ullstrumpor, skor med näverbotten och mässingsspännen, skjorta av tveskärft? väv, men på huvudet hade han inget. Han var en medelålders karl omkring 30 år med vackert långsmalt ansikte och gult hår, men rött skägg. Seglet hade han ställt som han ville österut och båten var en fembordsbåt.

      Länsman Rabbe berättade att båten skall den döde ha tagit från bönderna i Vanneberga i Skåne, vilka varit här och känts vid båten men inte fått den tillbaka förrän de skaffat bevis att det var deras.

      I övrigt antar de alla att när han kommit upp i sjö i den starka stormen, har han inte kunnat styra båten, utan vädret och vattnet har blivit honom övermäktiga och slagit kull båten. Han har hållit så hårt utanför landgången i båten med händerna, att han inte kunnat få loss dem. Ingen skada hade han på kroppen. Det var ingen som kände igen honom, inte heller bönderna från Skåne, men de tyckte att det verkade vara en båtsman.

      Tingsrätten tog ärendet i övervägande och beslöt, att vidare efterforska om vem och av vilka villkor den döde personen var, samt om han rymt från någon ort i riket för en begången missgärning. Under tiden ska hans döda kropp förvaras i ett lämpligt rum, så att den inte släpas omkring av kreatur.

  • Händelse-karta
     = Länk till Google Earth 

  • Källor 
    1. [S711] Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Blekinge län EVIIAABB:100 (1710-1710), Bild 2180 (AID: v307712.b2180, NAD: SE/VALA/0382503).